3D-Printen

3D Printen voor beginners

Haal het meeste uit uw nieuwe 3D-printer.

Je hebt je nieuwe 3D-printer uit de doos gehaald, in elkaar gezet en eventueel meegeleverde software op je computer geïnstalleerd. Misschien heb je zelfs een voorbeeldmodel van de fabrikant geprint, om er zeker van te zijn dat alles werkt.

 

Maar zelfs als je een van de beste 3D-Printers hebt, heb je meer dan optimisme nodig om er het beste van te maken. Hieronder hebben we zes tips op een rij gezet voor fans van 3D-printers die net beginnen met een nieuwe FDM-printer. 

1. Zet uw printbed waterpas.

Ten eerste, als we het hebben over “het bed waterpas zetten”, begrijp dan dat we eigenlijk bedoelen dat het printoppervlak waterpas staat t.o.v. de nozzle. 3D-printers zijn aan de muren geplakt of ondersteboven gedraaid en werken nog steeds prima. Waterpas zijn met een tafel hoeft nog niet te betekenen dat je goed kunt printen. Wanneer je het bed waterpas zet op een 3D-printer, zorg je ervoor dat de nozzle over het hele printoppervlak op dezelfde hoogte zit. Hierdoor kan de nozzle een perfecte eerste laag leggen en de basis voor een goede print.

Als uw printer niet is geleverd met een sonde om het bed automatisch waterpas voor u te maken, hoeft u zich geen zorgen te maken. Het is echt niet zo moeilijk.

Verwarm eerst de nozzle en het bed alsof je gaat printent. Metaal zet iets uit als het warm is, dus kalibreer nooit een koude machine. Laat de printer een paar minuten opwarmen.

Zet je printer vervolgens in de ‘Home’ posistie. Dit brengt het naar de 0,0,0 positie. 

Controleer uw printerbediening op iets dat Bed Leveling, Level Corners of Bed Tramming wordt genoemd. Met deze optie beweegt de printer rond de vier hoeken van het bed terwijl je de veren eronder afstelt.

Als je deze optie ook niet hebt (basis Ender 3’s worden niet geleverd met nivelleringshulpmiddelen), is dat oké. Zoek naar de optie “steppers uitschakelen”, waarmee de stappenmotoren worden uitgeschakeld en u de printkop met de hand kunt duwen.

Schuif de printkop (of laat de printer het doen) naar de eerste hoek, min of meer gecentreerd boven de instelknop onder het bed. Schuif een gewoon stuk papier onder het mondstuk. Breng het mondstuk omhoog of omlaag totdat het het papier nauwelijks raakt.

Doe dit voor alle vier de hoeken en het midden. Doe het dan nog een keer. Het bed nivelleren is inderdaad een evenwichtsoefening en het aanpassen van een hoek kan de andere hoek afwerpen. 

2. Reinig je printbed en zorg voor hechting.

Je printoppervlak kan perfect vlak en waterpas zijn, maar plastic plakt er niet aan als het niet schoon is. Het is een grove realiteit, maar sporen van huidolie van uw handen kunnen de hechting van de eerste laag verstoren. Bovendien is er veel PLA gemaakt met kleverige toevoegingen voor extra glans en sprankeling. Deze geheime ingrediënten kunnen een glad residu achterlaten op uw printbed. 

91% isopropylalcohol uit de EHBO doos is het perfecte reinigingsmiddel. Tevens ook te koop bij PrintHeadz Veeg het afdrukoppervlak na elke afdruk schoon met alcohol en een papieren handdoek om het brandschoon te houden.

Als je nog steeds moeite hebt om die eerste laag vast te houden, kun je een beetje lijmstift gebruiken. Smeer een gelijkmatige laag afwasbare lijmstift – de paarse soort is het beste – op je warme printoppervlak. De lijmlaag geeft het dat extra beetje grip om je prints vast te houden.

3. Gebruik rafts om uw slagingspercentage te verhogen.

Er zijn mensen die liever een vork in hun oog steken dan toegeven dat ze een vlot gebruiken. Vlotten zijn precies hoe ze klinken: een stevige eerste laag waarop je model zit. Deze hechtingshulpmiddelen trotseren op de een of andere manier ongelijke en vuile bedden en garanderen praktisch een succesvolle afdruk. 

U vindt vlotten onder Build Plate Adhesion in Cura en onder Support Material in PrusaSlicer. Andere slicers hebben hun vlotopties in andere menu’s.

Ik gebruik nog steeds een vlot bij het printen van kleine objecten, zoals ogen of knopen voor kleine modellen. 

Dus waarom niet altijd vlotten gebruiken? Het nadeel van vlotten is dat ze een ruwe bodem op je print creëren terwijl ze een beetje tijd en materiaal verspillen. Geloof me, ze zijn het nog steeds waard voor nieuwe mensen die net beginnen.

4. Houd uw mondstuk schoon en koop reserveonderdelen. 

Uw nieuwe printer is mogelijk geleverd met twee spuitmondjes, één op de hotend en een reserve. De meeste FDM 3D-printers vertrouwen op messing sproeiers die slijten door gebruik, vooral als u filament gebruikt met schurende glitter of vezels. 

Als uw printer ze gebruikt, is het eerste dat u wilt kopen meer spuitmondjes. Voor slechts 25 cent per stuk zijn messing nozzles het goedkoopste onderdeel van uw printer. En de meest kritische.

Ingesloten printers zoals de Flashforge Adventurer 3 Lite en Voxel Aries gebruiken hun eigen, gepatenteerde hot-ends die aanzienlijk meer kosten en vermoedelijk veel langer meegaan dan de koperen spuitmonden op populaire openluchtprinters zoals de Creality Ender 3 Pro .

Wanneer het mondstuk verslijt, wordt de opening breder en worden uw zorgvuldig berekende afdrukkalibraties weggegooid. Erger nog, stukjes gruis en te gaar plastic kunnen de binnenkant van je hotend verstoppen.

Je kunt zien dat een spuitmond kapot gaat als je kleine openingen in de afdruk hebt of te veel rijgen. Laat 100 mm filament door je hotend lopen – als het gekke krullen maakt in plaats van recht naar beneden te gieten, is je mondstuk vuil en kun je het vervangen. 

Houd ook de buitenkant van je mondstuk schoon. Verdwaalde slierten filament verzamelen zich op een heet mondstuk en druppelen later op uw afdruk. Reinig de buitenkant van het mondstuk terwijl het heet is door het te schrapen met een houten knutselstok of een koperen borstel.

5. Houd je filament fris en strak. 

PLA is het meest populaire filament voor 3D-printen omdat het het gemakkelijkst is om mee te werken en verkrijgbaar is in een enorme verscheidenheid aan kleuren. Het neemt niet gemakkelijk vocht op, dus u hoeft zich geen zorgen te maken dat u het in luchtdichte containers moet bewaren.

Dat betekent niet dat je het op de grond kunt gooien zoals je oude verzameling cd’s uit de jaren 90. Het grootste probleem voor filament is stof en klitten. Dit is de reden waarom de juiste verwerking van de spoel de sleutel is tot succesvol afdrukken. 

U kunt voorkomen dat stof en gruis uw printer verstoppen door een stofspons te gebruiken. Bevestig eenvoudig een klein stukje spons met een bindclip aan het filament voordat het de extruder ingaat. Voeg een druppel olijfolie toe aan de spons om de hotend te smeren en rijgen te voorkomen.

Wil je iets eleganters? Print dit universele filamentfilter van Creative Tools , dezelfde mensen die de 3D Benchy hebben gemaakt.

Klitten in je spoel zijn nog erger. Als uw spoel een knoop ontwikkelt, zal het filament niet meer door de printer worden gevoerd en een storing veroorzaken. Voorkom klitten door de spoel nooit te laten afrollen. Dit betekent dat je altijd één hand op het opgerolde filament houdt en het netjes opwindt door het filament op zijn plaats te plakken. 

Ik gebruik plakband omdat het gemakkelijker te verwijderen is en geen plakkerige resten achterlaat. 

6. Zoek en download gratis bestanden. 

Het laatste stukje van de 3D-printpuzzel is het vinden van de juiste modellen om af te drukken. Tenzij je een artiest bent en CAD kent, heb je kant-en-klare bestanden nodig. Gelukkig voor jou wachten er letterlijk miljoenen gratis bestanden op je om te downloaden.

De meest populaire bestandsopslagplaatsen zijn Thingiverse , Thangs en PrusaPrinters . Op alle drie deze websites kun je gratis STL-bestanden downloaden.  

  • Thingiverse is de meest bekende bestandsopslagsite en erg populair, vooral bij studenten. Wees daarom op uw hoede voor bestanden zonder foto’s – ze zijn mogelijk geüpload door een 5e klasser en nooit getest. 
  • Thangs is de nieuwste bestandswebsite en groeit snel. Op zoek naar een trendy print die de ronde doet op Tic Tok? Het is waarschijnlijk op Thangs.  
  • PrusaPrinters is de thuisbasis van Prusa-productie, maar ze verkopen ook filament en slaan gratis bestanden op die elk merk machine kan gebruiken. Ze hebben onlangs een beloningsprogramma gelanceerd waarbij je gratis filament verdient door bestanden te uploaden en foto’s van je voltooide afdrukken in te dienen.